software kiezen

Snel software kiezen is ook een manier #56

Snel software kiezen lijkt een fijne eigenschap. Maar is dat ook zo? Ondernemers zijn vaak ongeduldig en willen snel resultaat. Top als je meters wil maken, maar maak je dan ook de beste keuze als het om software gaat?

Je hoort het in deze aflevering van de Making Systems Work podcast.

Liever lezen?
Scroll dan even verder naar Transcript.


Wil je met mij in contact komen om te bepalen of je wel of geen project management software nodig hebt? Stuur me een privéberichtje op LinkedIn.

Liever luisteren via Apple podcasts of Spotify?

Klik hierboven op ‘Luister via’ om naar Spotify of iTunes te gaan.

Transcript

‘Ik heb wat onderzoek gedaan en denk dat Notion het beste is voor ons’ zegt ze gedecideerd. We hebben een Zoom call en ze heeft niet veel tijd. Ze straalt onrust uit en doet de call er even tussendoor. ‘Ik heb zelf geen tijd om uit te zoeken hoe het precies werkt, dus ik wil dat iemand dat voor me doet.’

Met een snel groeiende business is ook het team gegroeid. Logisch dus dat oplossing die al een paar jaar hebben, echt niet meer werk. Na wat onderzoek – in haar vrije tijd – heeft ze besloten dat Notion het beste is.

Mijn vraag hoe ze dat zo zeker weet, valt niet in goede aarde. Het is ook niet de bedoeling om andere tools de deur uit te doen. Die bevallen prima. We nemen afscheid en ik weet dat het niet de beste keuze is. Maar zij heeft haar keus al gemaakt.

software kiezen: Twee types ondernemers

Inmiddels weet ik dat dit niet mijn ideale klant is. Ondernemers vallen als het om software kiezen gaat in twee groepen.

De A-types, snel even iets kiezen voor een bepaald doel, even iets inrichten en gaan met die banaan.

En de bedachtzamere types die wat meer tijd nemen en zich afvragen wat nu het beste zou zijn voor hun business.

Deze laatste groep kijkt breder dan de specifieke tool waar ze naar zoeken. Ze stellen wat meer vragen: kan ik software kiezen, zodat ik over een jaar niet weer iets anders moet, kan ik misschien met minder software toe, welke opties zijn er en wat past het beste bij mij?

Dat zijn mijn ideale klanten. Niet omdat ze langer over het proces doen of uiteindelijk meer software kiezen, nee, omdat ik bij hen echt een enorm verschil kan maken. En omdat zij bereid zijn om voldoende tijd en energie te investeren, zodat ze ook echt meerwaarde krijgen van software.

8% minder productief door software

De Universiteit Twente publiceerde in 2012 al een onderzoek dat Nederlandse werknemers 8% van hun tijd verdoen met software gedoe.

Software gedoe was in dat onderzoek tijd verliezen met technische problemen, maar ook onvoldoende kennis en vaardigheden om efficiënt te werken met software.

Grappig genoeg, vond het merendeel van de deelnemers aan het onderzoek dat ze best goed bezig waren. Zij vonden het niet nodig om training te volgen. Ze wisten wel hoe hoe het werkte. Maar wat bleek ook? Mensen die wel trainingen volgden waren stukken efficiënter en productiever met dezelfde software. Ja, hoor ik je denken, dat was 10 jaar geleden! Maar helaas, helaas.

Mijn ervaring is dat het niet beter is geworden. Het aanbod is geëxplodeerd, dat is helemaal waar. En door de technologische ontwikkelingen heeft iedereen veel meer software dan toen.

Denk aan alle apps op je telefoon. Maar al die apps hebben een kleine, specifieke functie.

Software om je social media posts te plannen, zoals Buffer of Agorapulse, software om video’s te bewerken, zoals Screenflow of DaVinci Resolve, software om afbeeldingen te maken, zoals Canva of Genially, afsprakenplanners, zoals Calendly of Youcanbookme, bieden heel veel opties die velen nooit ontdekken.

zorgvuldiger software kiezen?

Is dat erg? Ignorance is bliss, zeggen de Engelsen.

  • Als je betaalt voor software en je gebruikt maar een kwart of minder van de mogelijkheden, is dat erg?
  • Als je je elke keer afvraagt hoe je ook alweer je bestand kan exporteren in het goede format, is dat erg?

De A-types waar ik het eerder over had, vinden dat niet erg. Voor de meer bedachtzame types is dat vaak – niet altijd- anders.

Mijn pleidooi is om met meer zorg software te selecteren en niet alleen te kijken naar dat ene probleem dat je wil oplossen, maar beschouw het holistisch. Software wordt met de energieprijzen van nu, steeds duurder. Dus het wordt steeds interessanter om de meerwaarde van jouw software ook volledig te benutten.

Je kan prima zelf aan de slag op Youtube en Google om onderzoek te doen naar jouw ideale software stack.

Wil je liever tijd, energie en geld besparen? Neem dan contact op om te ontdekken hoe ik je kan helpen om in korte tijd jouw software stack te kiezen, goed te implementeren en zoveel mogelijk te automatiseren.

Wat neem jij mee uit deze aflevering? Laat het me weten in de comments onder dit bericht.

En vond je het een waardevolle aflevering?

Dan zou ik het waarderen als je minuutje neemt om aantal sterren achter te laten in favoriete podcast app.

Deel jouw ervaringen met automatiseren in de comments onder deze post of via een DM op Instagram of LinkedIn.

Geef een reactie