groeien met je bedrijf

Ben jij ook de rem op je eigen groei? #46

Hoe kan je als ondernemer je eigen groei in de weg zitten als je wil groeien met je bedrijf?

Fascinerend, toch? Ik heb deze podcast opgenomen naar aanleiding van het interview met Ingrid (#44). Vol verwondering heb ik geluisterd hoe zij in al haar enthousiasme feitelijk zelf een rem was voor het groeien van haar bedrijf.

Welke signalen zijn daarvoor? Ben jij ook een rem voor de groei van jouw bedrijf?

Liever luisteren via Apple podcasts of Spotify?

Klik hierboven op ‘Luister via’ om naar Spotify of iTunes te gaan.

Transcript

Laatst sprak ik met Ingrid (podcast aflevering 44, die het heel ingewikkeld vindt om taken over te dragen. Ze heeft een heel succesvol bedrijf en vindt het moeilijk om zaken los te laten in haar bedrijf. Ze denkt vaak dat zij degene is die klanten het beste kan helpen. En daar gaat ze heel ver in, ze antwoordt supersnel op vragen. Zelfs in het weekend. Inmiddels heeft ze wel een personeelslid aangenomen, omdat ze echt niet meer alleen afkan.

Het klinkt mooi, druk zijn en er zijn voor je klanten. Maar eigenlijk ben je daarmee de rem op de groei van je bedrijf.

En ik weet het: Waarom zou je altijd moeten groeien, goed is toch goed? Dat is voor iedereen anders, maar als je tijd inefficiënt inzet en daardoor meer uren werkt dan nodig. Dat is toch zonde!

En als je je bedrijf achter de schermen niet efficiënt genoeg inricht, zodat je eigenlijk niet eens een paar dagen weg kan, laat staan dat je zaken kan uitbesteden of overdragen. Dat is toch meer dan zonde?

Eigenlijk zit je dan gevangen in je eigen succes.

Hoe weet jij nu of dat zo is?

Drie signalen dat jij de rem bent

Drie signalen dat je gevangen bent in je eigen succes.

#1 Te druk

Het eerste signaal is dat je super druk bent en blijft. Je kan niet langer dan een paar dagen op vakantie, omdat het werk zich anders te veel opstapelt. En als je je werk leuk vindt, lijkt dat niet erg. Maar het is zo niet nodig. Natuurlijk wil je het beste voor je klanten. En natuurlijk wil je altijd voor hen klaar staan. Maar stel dat jij even niet kan werken of dat één van je ouders, je partner, kind of vriend of vriendin jou nodig heeft, waardoor je minder kan werken. Op zo’n moment wil je gewoon los kunnen laten waar je mee bezig bent. Ik heb het zelf meegemaakt. Toen een van mijn kinderen kanker kreeg een paar jaar geleden, kwamen we in een enorm hectische en onzekere periode terecht. Het was fijn dat ik zaken kon loslaten en zelf bepalen wanneer ik wel werkte.

#2 Geen tijd voor nieuwe klanten

Signaal twee is dat je bij geen tijd hebt voor nieuwe klanten. Hoeveel frustrerender kan het zijn als je wil groeien met je bedrijf. Natuurlijk kan je een wachtlijst aanleggen, maar leuke klanten wil je graag helpen. Ingrid stelt zichzelf de vraag of ze er wel een nieuwe klant bij kan hebben. En zoals je in ons gesprek kan horen, ook of ze dan maar een tweede personeelslid moet aannemen. Hoe fijn zou het zijn om te weten dat je altijd plek hebt voor een nieuwe klant. En dat je je geen zorgen hoeft te maken of je wel de kwaliteit kan leveren die je gewend was.

#3 Geen rust om aan je bedrijf te werken

En het derde signaal tot slot, is dat je geen tijd hebt om rustig na te denken over waar je met je bedrijf naar toe wil. Je zit zo in de waan van de dag dat je geen ruimte hebt om te bekijken waar je winst kan halen in workflow. En je hebt geen tijd om te analyseren of je bedrijf achter de schermen wel op de slimste manier is ingericht. Bovendien heb je nauwelijks tijd om je aanbod onder de loep te nemen, om het aan te scherpen of zaken te schrappen. Kortom, ook je aanbod en je bedrijf lijden eronder.

Nu kan je je afvragen of het erg is, als je zelf de groei van je bedrijf remt. In theorie natuurlijk niet. Als jij goed gaat op je lange dagen maken, vooral doen. Als je echt graag alle touwtjes in handen hebt, vooral zo houden. Maar hoe zou het zijn om met meer rust hetzelfde te kunnen doen en bereiken?

Laat het weten in de comments onder deze post of via een DM op Instagram of LinkedIn.

En wil je weten of de Making Systems Work-methode jou kan helpen om je bedrijf slimmer in te richten, zodat je tijd creëert, rust creëert en relaxed kan groeien? Plan dan jouw call in via makingsystemswork.nl.

Geef een antwoord