mythes over automatiseren

3 Mythes die je tegenhouden om te automatiseren #51

 

Mythes over automatiseren. Er zijn er veel meer, maar 3 hardnekkige mythes deel ik in deze podcast.

Ik leg het je uit in deze aflevering van de Making Systems Work podcast.

Liever lezen?
Scroll dan even verder naar Transcript.


Wil je met mij in contact komen om te bepalen of je wel of geen project management software nodig hebt? Stuur me een privéberichtje op LinkedIn.

Liever luisteren via Apple podcasts of Spotify?

Klik hierboven op ‘Luister via’ om naar Spotify of iTunes te gaan.

Transcript

Automatiseren. Het klinkt exotisch en ingewikkeld tegelijkertijd.

Veel ondernemers vinden het niet per se nodig dat hun business op automatisch piloot draait. Of ze vinden het geen fijn idee of zijn bang om controle te verliezen. En ik snap dat. 

Als het voor jou geldt, ben je niet alleen. Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat maar liefst 37% van de organisaties zijn nog niet bezig met automatiseren en 57% doet een paar pilots.

Als je je realiseert dat automatisering kan zorgen voor tot wel 15% meer omzetgroei, dan vraag je je af waarom niet iedereen daarmee bezig is.

In deze podcast deel ik 3 hardnekkige mythes over automatiseren, die je misschien wel bij jezelf of je klanten herkent. Mijn taak is hier om ze door te prikken, omdat die mythes over automatiseren je tegenhouden om je business succesvoller te maken. En voor de duidelijkheid, automatiseren gaat veel verder dan je e-mailfunnel die automatiseren als iemand je e-book aanvraagt.

Het gaat om heel veel processen in jouw bedrijf die je kan automatiseren, zoals customer service, klant onboarding, onboarding van teamleden, project-taak en werk management.

Voor we verder gaan, even dit: als je een vraag hebt over automatiseren bijvoorbeeld, of over structuur in je business aanbrengen, dan vind ik het leuk als je dat met me deelt. Stuur me een DM op Instagram of een privébericht op LinkedIn. Wie weet beantwoord ik jouw vraag in de volgende podcast. Dan nu terug naar het onderwerp.

WAt is automatiseren?

Laten we eerst even vaststellen wat automatiseren is.

Simpel gezegd taken en processen automatisch laten verlopen.

In je bedrijf lopen processen.
Een proces is niet meer dan een serie taken die uitgevoerd worden om een bepaald resultaat te bereiken. Bijvoorbeeld, de taken die nodig zijn om een blog te publiceren zijn een tekst schrijven, afbeeldingen erbij zoeken, blog inplannen en publiceren, social media posts maken om het blog te promoten.

Elke taak heeft input nodig en heeft output als resultaat, meestal voor de volgende taak. Als je gaat automatiseren, zorg je dat een of meer taken automatisch worden uitgevoerd door software.

Tegenwoordig kan je met allerlei low-code of no-code software veel zelf automatiseren. Waarom zijn er dan toch zoveel ondernemers die zo weinig automatiseren? Dat heeft te maken met allerlei factoren.

Belangrijk zijn allerlei mythes over automatiseren die de ronde doen. En ze zijn vrij hardnekkig, misschien herken je ze wel.

Automatiseren is te ingewikkeld

De eerste mythe is dat automatiseren te technisch en te ingewikkeld is. En 10 jaar geleden, of zelfs 5 jaar geleden had ik dit kunnen begrijpen. Als kleine ondernemer heb je geen IT afdeling die de techniek voor je kan inrichten. Maar die tijd ligt inmiddels achter ons. Ik kan me wel voorstellen dat het ingewikkeld lijkt. Systemen moeten met elkaar praten en gegevens uitwisselen, misschien maak je je zorgen over de beveiliging, weet je niet wat de beste manier is om te automatiseren. Dan kan het behoorlijk ingewikkeld lijken, maar met de huidige -eenvoudige tools om te automatiseren is dat echt niet zo. En neem gerust contact op als je wil weten hoe ik je daarbij kan helpen. Dat is namelijk waar ik klanten mee help. Dus ingewikkeld is geen goed argument meer om niks te doen. In de volgende podcastaflevering ga ik in op wat automatiseren je kan opleveren.

automatiseren is duur

Automatiseren is duur. Helaas een mythe. Op twee fronten een mythe. Want de software die je kan inzetten om low-code of no-code te automatiseren kost per maand echt niet veel. En bedenk even wat het kost om mensen in te huren die die taken uitvoeren.

De initiële investering om je processen te automatiseren is meer dan de moeite waard op de langere termijn. Naast kostenbesparing levert het nog meer op. Daar kom ik mijn volgende podcast op terug.

Automatiseren? Dan verlies ik de controle en het overzicht

Ik noemde al even dat er van alles gaat gebeuren ‘onder water’. Je ziet niet dat er gegevens overgestuurd worden tussen gekoppelde software pakketten. Dus ik kan me voorstellen dat je bang bent om het overzicht en de controle te verliezen.

En eerlijk gezegd, dit is best reëel als je hap snap wat automatiseert zonder eerst goed de processen in je business in te kaart brengen. Maar dan heb je waarschijnlijk ook als mensen taken uitvoeren geen controle.

Je hebt immers geen goed beeld van wat er gebeurt.

Het is een naar gevoel, geen controle hebben. Maar als je automatiseren goed aanpakt heb je juist heel veel controle. Ga maar na, taken worden op tijd en steeds op dezelfde manier uitgevoerd, denk bijvoorbeeld aan het versturen van e-mails op een exact tijdstip of content op social media posten op een specifiek moment of een landingspagina off-line halen als het aanbod voorbij is. Dat kan een computer veel preciezer en foutlozer dan mensen.

Geloof jij de mythes over automatiseren?

In deze podcast heb ik 3 mythes over automatiseren besproken die ondernemers tegenhouden om te automatiseren. Ik hoop dat je nu zelf ook inziet dat automatiseren niet ingewikkeld is of althans niet hoeft te zijn, dat het niet duur is als je het vergelijkt met mensenwerk en dat de controle niet kwijt hoeft te raken.

Wil jij weten hoe ik je kan helpen bij het (verder) automatiseren van je business? Neem dan contact op via een privébericht op LinkedIn, DM me op Instagram of plan hier een call in,. En vergeet niet om je te abonneren, zodat je de volgende aflevering niet mist. Die aflevering gaat namelijk over wat automatiseren je kan opleveren als ondernemer.

Wat zijn jouw ervaringen met automatiseren? Deel het in de comments onder deze post of via een DM op Instagram of LinkedIn.

Geef een antwoord