Hulp bij software kiezen?

Hulp van een software expert bespaart je tijd, energie en frustratie #58

Software is onmisbaar om je online business draaiend te houden. Hulp van een software expert kan handig zijn. Maar waarom zou je hulp inschakelen bij het kiezen van software?

Ontdek het in deze aflevering.

Welkom bij de Making Systems Work podcast, waar je alles hoort over software, automatiseren en je business systematiseren.

Vind je software interessant? Abonneer je dan ook op mijn Youtube kanaal – @howtohotspot – waar ik wekelijks nieuwe tools deel en laat zien.

Liever lezen?
Scroll dan even verder naar Transcript.


Wil je met mij in contact komen om te bepalen of je wel of geen project management software nodig hebt? Stuur me een privéberichtje op LinkedIn.

Liever luisteren via Apple podcasts of Spotify?

Klik hierboven op ‘Luister via’ om naar Spotify of iTunes te gaan.

Transcript

Zorgvuldig verplaatst ze alle afbeeldingen in haar Wordbestandje. Eén voor één zet ze de zes plaatjes anderhalve centimeter naar beneden en organiseert ze weer netjes ten opzichte van elkaar. Ze is 18 en studeert net een paar maanden.

Misschien denk je dat je verkeerd zit, maar nee. Blijf bij me in deze korte intro. Het ging daarnet over de generatie die alles weet van TikTok, Insta en Youtube. Vastgegroeid aan hun telefoon.

Maar bellen? Dat is eng. En goed gebruik maken van toch wel basic software? Nah, dat valt tegen.

Software expert: Routines maken blind

Wat ik hiermee wil zeggen? Je leert jezelf manieren aan om iets te doen, en vraagt je niet continu af of het slimmer of beter kan. Dat is namelijk bijna niet te doen.

Je moet met klanten gewoon aan de slag kunnen, het samenwerken met teamleden mag gewoon lekker lopen. Daar hoef je niet steeds aan te sleutelen.

Maar als je lekker in je routines zit en je voelt dat er nieuwe software nodig is, zijn vreemde ogen heel fijn.

Niet om te betwisten wat je doet of om fouten boven tafel te halen. Nee, om vragen te stellen waarom je de dingen doet zoals je doet. Je zult merken dat je in allerlei routines beland bent, die je niet meer dienen of die gemakkelijker of sneller kunnen met een kleine aanpassing.

Toen ik mijn dochter vroeg waarom ze haar plaatjes steeds verplaatste, vertelde ze dat de indeling op de pagina niet goed was, er moest tekst bij of af, dat weet ik niet meer. En ze zei dat het wel heel veel werk was om het goed te krijgen.

Toen ik haar vertelde dat ze de plaatjes kon groeperen. En dat alle plaatjes dan als één groepje verplaatst konden worden, was dat een openbaring. ‘Dat is handig!’

Dat is precies wat jou ook kan overkomen als je hulp inschakelt bij het kiezen van nieuwe software.

Te laat Software vervangen

Software in je business is het gereedschap dat je nodig hebt om slimmer, sneller en leuker te werken.

Een voorbeeld van ander gereedschap dat je vast herkent. Heb je bij het koken wel eens gewerkt met botte messen? Op enig moment realiseer je je dat je met een bot mes iets probeert te schillen of te snijden. Het gaat moeizaam. Als je net zo bent als ik, grijp je niet meteen naar de slijpmachine. En je vergeet het weer, tot de volgende keer dat je datzelfde mes gebruikt.

De irritatie bouwt op tot het moment waarop het echt genoeg is. Meestal komt het dan niet uit om even een mes te slijpen, maar dan kan het echt niet anders.

Zo gaat het ook vaak met software vervangen in je bedrijf. Het boekhouden gaat echt niet meer met Excel, Word en je agenda of Excel is niet overzichtelijk meer voor het bijhouden van je social media kalender of bijhouden welk teamlid wat moet doen. En vul voor Excel elk andere tool in die niet meer past bij jouw business.

Het moment waarop je echt op zoek gaat naar andere software komt altijd ongelegen.

Software expert weet de weg in het software oerwoud

Een ander dingetje bij het zoeken naar software is dat je je begeeft in een ondoordringbaar oerwoud van software pakketten. Met tegen de 10.000 tools is het best een uitdaging om net die software te kiezen die het beste bij jou past. En natuurlijk is er niet één waarheid.

Maar als je lekker wil werken, efficiënt en productief wil werken en samenwerken met klanten en teamleden, dan is er wel degelijk een juiste keuze. Uiteindelijk kom je er wel uit. Maar het kost je een paar dagen op Google en Youtube om tot de juiste keuze te komen en dan nog zeker een aantal dagen om te weten hoe je software het beste kan implementeren in jouw business.

Hulp inschakelen bij het selecteren en implementeren van software heeft als voor dat je sneller tot een goede keuze komt.

En dat niet alleen, ook implementeren – dus het goed in gebruik nemen – kost je veel minder tijd, energie en stress.

Software kan gaan knellen als je bedrijf groeit en/of jij en je team zich ontwikkelen. Zodra je dat voelt, ga op onderzoek uit; heb je nieuwe software nodig? Is er andere software die beter past? En wacht niet tot het laatste moment, het moment dat je het echt niet meer kan uitstellen.

Heb je het gevoel dat de software die je nu gebruikt knelt en in de weg staat van lekker werken, samenwerken en groeien? Neem gerust contact op om te bespreken of jouw software nog wel de beste is voor jouw business.

Wat neem jij mee uit deze aflevering? Laat het me weten in de comments onder dit bericht.

En vond je het een waardevolle aflevering?

Dan zou ik het waarderen als je minuutje neemt om aantal sterren achter te laten in favoriete podcast app.

Deel jouw ervaringen met software kiezen in de comments onder deze post of via een DM op Instagram of LinkedIn.

Geef een antwoord