software selecteren

Software selecteren in 2022

Software selecteren is voor de kleine ondernemer best een klus. tenminste als je de optimale toolset wil samenstellen voor jouw business. In 2011 was het aanbod overzichtelijk met 150 verschillende tools. In 2022 waren dat er 8000. Hoe het zit in 2022 lees je in dit artikel.


In dit artikel gebruik ik de term software, software pakket en tool door elkaar.


 

Meer of minder software om uit te kiezen?

Bedankt Covid. 

Wereldwijd werden ‘we’ gedwongen om online producten en diensten aan te schaffen. We hadden gedurende de lock-downs nauwelijks andere opties. Dit gold voor gewone consumenten, maar ook voor bedrijven. Het resultaat is niet verbluffend, maar wel historisch. 

Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat in nov 2021 bedrijven een voorkeur hebben voor zelfbediening tijdens de hele klantreis, dus van onderzoek tot en met de daadwerkelijke aanschaf. Gevolgd door online interactie met mensen zoals video-conferencing of chat.

Uit een onderzoek van McKinsey& blijkt dat in nov 2021 bedrijven een voorkeur hebben voor zelfbediening tijdens de hele klantreis, dus van onderzoek tot en met de daadwerkelijke aanschaf. Gevolgd door online interactie met mensen zoals video-conferencing of chat.

B2B wil ook online

En nog interessanter, het gaat daarbij niet meer alleen om kleine investeringen, maar ook over investeringen boven de $50.000. Voor 35% van de respondenten geldt dit ook voor investeringen boven de $500.000!

Bedenk eens wat dit zou kunnen betekenen voor je marketing en sales! 

Ontwikkelingen in de techniek

De ontwikkeling van technologie blijft natuurlijk niet achter bij deze nieuwe werkelijkheid. Een paar interessante ontwikkelingen licht ik eruit. 

Het aantal beschikbaar tools

Allereerst het aantal beschikbare tools dat al jaren door ChiefMartec gepubliceerd wordt (m.u.v. 2021).

In 2020 waren er 8000

Van die 8000 zijn er 972 niet meer beschikbaar in 2022. 

Maar, er is een enorm aantal van 2904 tools bijgekomen. In 2022 is dus de berg tools weer groter, namelijk 9932!! 

We zijn anno 2022 bijna aan de 10.000 tools die we kunnen inzetten in onze business. 

Een duizelingwekkend aantal en je vraagt je af of er nog veel nieuws bij zit. 

software selecteren in 2022

Best of breed en Integratie

En dat is precies de tweede ontwikkeling. In plaats van alles zelf bouwen, zetten software leveranciers in op het verbinden van hun eigen product met dat van andere leveranciers. 

Dat heeft voor ons als klanten als voordeel dat bestaande tools steeds beter worden. Software leveranciers gaan namelijk niet meer voor zoveel mogelijk nieuwe mogelijkheden toevoegen om hun concurrenten bij of voor te blijven. Ze kiezen ervoor om juist heel goed te worden met hun eigen product en daarnaast de mogelijkheid bieden om gemakkelijk te verbinden met andere tools. 

Dit betekent voor jou als ondernemer dat je een ietwat complexer IT landschap nodig hebt. En ja, een goede implementatie vraagt inderdaad meer aandacht en tijd, maar als het staat heb je het beste van meerdere werelden tot je beschikking. En dat allemaal tegen beperkte investeringen.

Zelf bouwen zonder coderen

Een derde ontwikkeling is die van de no-code platforms of producten. Je hoeft geen techneut meer te zijn om zelf een app of een website te bouwen. Daar zijn handige tools voor. Dit geeft jou als ondernemer de mogelijkheid om functionaliteit te ‘bouwen’ die echt bij jou past, waarvoor je geen maatwerkproject met een programmeur nodig hebt. 

Veel goedkoper, flexibeler en sneller. 

Even terug naar je marketing en sales en de wens van je klanten. De drie ontwikkelingen geven je enorme mogelijkheden en flexibiliteit om als kleine ondernemer te beschikken over IT oplossingen die tot voor kort alleen voor grote organisaties bereikbaar waren.  

Wat leveren deze ontwikkelingen jou op?

  • Enorme flexibiliteit

Er is geen one-size-fits-all oplossing. En als je verschillende tools die het beste bij jouw business passen gemakkelijk kan verbinden, kan je ook gemakkelijker opschalen en een onderdeel vervangen als je dat wil of nodig hebt. 

Je kan als ondernemer veel beter afstemmen op je klanten en gemakkelijker meerdere use cases of klantreizen ‘bedienen’.

  • Besparingen

De uren die je team nu besteedt aan het overzetten van gegevens of het combineren van data uit verschillende bronnen kan vervallen. Nog specifieker keuzes maken voor tools die echt het allerbeste passen, waardoor je een kleiner abbo kan nemen of juist tools de deur uit kan doen.

  • Maatwerk binnen handbereik

Als je zelf gemakkelijk automatiseringen, apps en andere tools kan bouwen, kan je je (potentiële) klant veel meer op maat informeren en aanspreken. Weer meer de menselijke maat is toch waar veel ondernemers en hun klanten heel blij van worden. 

Zijn er geen nadelen?

Het betekent waarschijnlijk wel dat investeren in een expert op dit gebied heel zinvol is. Iemand die heel veel kennis heeft van software, van het opbouwen van een solide set tools die matcht met jouw bedrijf, de implementatie van de set en die ontwikkelingen bijhoudt.

En als je je business op de meest optimale manier wil blijven ondersteunen, betekent het ook dat je software set sneller zal vervangen. Sneller dan nu het geval is waarschijnlijk, zodat je business kan blijven ontwikkelen en groeien. 

Denk je nu: software selecteren, maar hoe?

Yeah, right. 

Leuk, maar hoe kom ik dan tot de juiste tools voor mijn business?

Plan gerust een call in waarin we samen bespreken waar je nu tegenaan loopt met je software, waar je naar toe wil en of een Making Systems Work traject voor jou een goede stap is, of dat een Slim Software Selecteren traject beter past.

Geef een antwoord